Koža je naš najveći organ. Kod odraslog čoveka pokriva površinu od skoro 2 m2. Koža ima zaštitnu funkciju. Štiti nas od: mehaničkih, hemijskih, bioloških oštećenja. Takođe, štiti nas od dehidracije, od sunčevog zračenja, od patogenih mikroorganizama, ima termoregulativnu funkciju, sekretornu funkciju, osećajne funkcijei izuzetno bitnu imunološku funkciju. Koža omogućava normalno odvijanje biohemijskih procesa. Razni zagađivači i nečistoće iz okoline ulaze u naš organizam upravo preko kože. Veoma je važno šta nanosimo na kožu, kao što je važno i šta jedemo.

Ono što je u sastavu većine komercijalnih, čak i najskupljih preparata za negu, su: hemijski i sintetički konzervansi, emulgatori, mirisi, boje, silikoni, parafini… Često na deklaraciji vidimo da u sastavu proizvoda ima parafina, vazelina i mineralnih ulja. Parafin i vazelin su derivati nafte i nisu srodni lipidima kože. Njihove molekule su prevelike da bi prodrli u kožu, stoga ostaju na površini ometajući prirodnu funkciju kože. Takođe, nikakva lekovita svojstva neće prodreti u kožu putem parafina i vazelina. Oni ostaju na površini kože i daju osećaj negovanosti, koji je kratkotrajan. Koža nije dubinski nahranjena.

Filozofija prirodne kozmetike je da revitalizuje i uravnoteži duh i telo! Nega kože je mnogo više od fizičkog negovanja. Prirodna kozmetika poštuje prirodan ritam života. Čovekovo unutrašnje psihičko stanje, stanje duše, odražava se na njegovom licu. Ukoliko želimo da razumemo na koji način trebamo da negujemo kožu, moramo u istoj meri da spoznamo naše unutrašnje biće.

Šta znači prirodna kozmetika?

Prirodna kozmetika isključuje upotrebu hemijskih i sintetičkih konzervanasa (parabena, formaldehida… ), emulgatora mirisa i boja, silikona, parafina… Koriste se najčešće ručno napravljeni ekstrati lekovitih biljaka, biljna i eterična ulja, prirodni voskovi, voda, alkohol nastao ekstrakcijom biljaka i dr. Proces proizvodnje kozmetičkih preparata mora biti brz i jednostavan kako bi sastav krajnjeg proizvoda bio najbliži sastavu izvornog biljnog materijala. Prirodna kozmetika se ne testira na životinjama. Ambalaža mora biti ekološki prihvatljiva.

Samo prirodna kozmetika može da zadovolji zahteve naše kože!

Prirodna kozmetika podrazumeva upotrebu samoniklih biljaka iz ekološki čistih podruičija, ili organski gajenih lekovitih biljaka, koji uključuju upotrebu posebnih komposta, posebnu obradu zemlje, proizvodnju vlastitog semena, sejanje u određeno vreme, ručno branje i selekciju biljnog materijala u određeno doba godine i dana.

Zašto se odlučiti za prirodnu kozmetiku?

Prirodna kozemtika sledi biološki ritam naše kože i podstiče samokorektivne funkcije. Vrlo je bitno podstaknuti njen prirodan način funkcionisanja, jer je koža odgovorna za čitav naš organizam. Upotrebom prirodne kozumetike ne stvara se zavisnost kože i ne dovodi do smanjenja njenog učinka, kao kod kod pojedinih sintetičkih kozmetičkih porizvoda, jer koža razvija prirodnu rezistentnost na hemijske sastojke.

Prirodna kozmetika TeMira je u funkciji samokorekture, odnosno slede biološki ritam naše kože. Prirodni kozmetički preparati TeMira imaju zadatak da aktiviraju njene funkcije u težnji da koža postane i ostane zdrav organ sposoban da sam prevazilazi negativne uticaje. Kozmetikom TeMira ne stvara se zavisnost kože i ne dovodi do pojave smanjenja njenog učinka, što je slučaj kod pojedinih sintetičkih kozmetičkih proizvoda, usled razvijanja prirodne rezistetnosti kože na hemijske proizvode. Zadatak prirodne kozmetike TeMira je da podstakne prirodan način funkcionisanja naše kože, a ne da je dodatno optereti. Bazirana je na prirodnim i eteričnim uljima, koji hrane kožu i imaju antiage efekat.

Čovek je deo prirode. Danas su na tržištu brojni proizvodi za negu kože čiji nas proizvođači ubeđuju da su baš oni idealni za našu kožu. Jedini pravi pristup zdravlju i koži je holistički pristup, koji podrazumeva fizičko i psihičko sagledavanje čoveka. Samo proizvodi koji su napravljeni od isključivo prirodnih supstanci uz individualni pristup, mogu zadovoljiti zahteve naše kože!